Tapiokové placky

Tapiokový škrob ma vynikajúce pekárske vlastnosti a neutrálnu chuť. Vyskúšali ste z neho vyrobiť tapiokové placky?

Tapiokový škrob ma vynikajúce pekárske vlastnosti a neutrálnu chuť. Vyskúšali ste z neho robené tapiokové placky?Túto (pre nás nezvyčajnú) surovinu používali už starí Mayovia na svoje zasýtenie. Tapioka je chuťovo takmer neutrálny škrob, ktorý sa získava zo spracovaného a vysušeného koreňa manioku jedlého, známeho tiež pod názvom yuca. Pre lepšiu predstavivosť môžeme prirovnať maniok k zemiakom.

Tapioka je zdravým a bohatým zdrojom uhľohydrátov, ktorých obsahuje asi 88%, s nízkym obsahom bielkovín (cca 0,2%) a takmer bez tukov (cca 0,02%). Mineralizuje telo dodávaním vápnika pre zdravie kostí i zubov, fosforu pre zdravú stavbu kostí, draslíka ako prvku v prevencii vysokého krvného tlaku, horčíka pre výbornú funkciu svalového a nervového systému a železa, ktorého dôležitou úlohou je okrem iného prenos kyslíka v tele. Z vitamínov sa v tapioke vyskytuje kyselina listová a niektoré ďalšie vitamíny skupiny B. Keďže patrí, podobne ako zemiaky, medzi prirodzene bezlepkové potraviny, je ideálnou súčasťou bezlepkovej diéty. Aj pre ľudí, ktorí netrpia celiakiou, je tapioka prínosná pre svoj pozitívny vplyv pri úľave od tráviacich ťažkostí. Z hľadiska energetického obsahu je tapioka pomerne kalorická (100 g dodá energiu asi 300 kalórií), avšak dokáže rýchlo a na dlhšiu dobu zasýtiť.

Najbežnejším spôsobom prípravy je puding alebo kaša. Ak ho chcete použiť na zahustenie, rozmiešajte ho najskôr v troške studenej vody. Tapiokový škrob má vynikajúce pekárske vlastnosti a neutrálnu chuť. Plnohodnotne nahradí bežnú pšeničnú múku. Pečivo z neho je veľmi jemné, vláčne, mene sa drobí a vydrží dlhšie ako bežné pečivo.

Dnes sme sa preto rozhodli, že vám prinesieme jednoduchý recept na tapiokové placky.

 

Suroviny

  • 350g tapiokovej múky
  • 350ml vody
  • na dochutenie štipka soli

Postup

V stredne veľkej mise premiešajte tapioku s troškou soli a postupne pridávajte vodu. Zmes premiešavajte pokým vám vznikne jednoliate cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Rozohrejte panvicu s nepriľnavým povrchom, vložte asi 1/8 cesta, rozotrite ho na panvici (cca 20cm priemer) a pečte z oboch strán ako klasické placky.

V plnení placiek sa medze nekladú. Tapiokové placky majú jemnú málo výraznú chuť, preto výborne chutia na sladko aj na slano. Vyskúšajte napríklad sladkú variantu s banánmi a kokosovými čipsami, alebo placky plnené s guava marmeládou. Na slano chutia výborne s kuracím curry a rukolovým šalátom.

Napíšte nám vašu obľúbenú variantu tapioka placiek. 🙂

Leave a comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.