Tekvicova polievka

Tekvicová polievka

Jeseň by nebola jeseňou bez domácej tekvicovej polievky. Tá naša je bezlaktózová s použitím kokosovej smotany. Vyskúšajte, určite vám zachutí.

 

Suroviny na 4porcie:

4 šálky tekvicovej dužiny (1tekvica)

2 lyžice masla

1/2 šálky nakrájanej cibule

3 šálky kuracieho vývaru

1 štipka škorice

1/4 pohára javorového sirupu

1/4 šálky kokosovej smotany

Štipka himalájskej soli 

 

Postup:

Predhrejeme si rúru na 180°C a tekvicovú dužiny pečieme na pekáči s papierom na pečenie asi 45-50minút pokým nezmäkne.

Vo väčšom hrnci si na oleji upražíme cibuľku, pridáme tekvicu a zalejeme kuracím vývarom. Na miernom ohni varíme 20-30minút, pokým sa chute nespoja. Pridáme javorový sirup (vôbec sa ho nebojte, správne zvýrazní chuť tekvice), smotanu a podľa chute soľ. Chvíľku povaríme a môžeme podávať.

 

Dobrú chuť.

Tekvicovy kolac

Domáci tekvicový koláč

Máme pre vás recept na klasický tekvicový koláč, samozrejme bezlepkový, bezlaktózový ale stále krásne voňavý a najmä chutí výborne. Je trošku náročnejší na suroviny, ale výsledok určite nesklame.

 

Suroviny:

3 veľké vajcia

1/2 šálky (100 gramov) tmavého hnedého cukru

1/3 šálky (65 gramov) svetlohnedého cukru

2 šálky (440 gramov) čerstvého tekvicového pyré (pozrite si náš recept na domáce tekvicové pyré …)

3/4 šálky (175 ml) kokosovej šľahačky 

1 čajová lyžička vanilkového extraktu

1 1/2 lyžičky mletej škorice

1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru

1/4 lyžičky klinčekov

1/2 čajovej lyžičky himalájskej soli 

 

Ingrediencie na cesto:

2 a 1/2 šálky (325 gramov) univerzálnej bezgluténovej múky 

1 lyžička himalájskej soli 

1 polievková lyžica cukru z kokosových kvetov 

1 šálka (230 gramov) masla

4 až 8 lyžíc vody

 

Postup:

Cesto si pripravíme veľmi jednoducho, zmiešaním všetkých ingrediencií.

Koláčový plech vystelieme papierom na pečenie. Vložíme cesto, roztlačíme na rovnomernú hrúbku a po okrajoch navýšime. Pre krajší efekt, môžeme okraje jemne skrútiť do seba, aby sme vytvorili hrubší horný okraj.

Vymiešame vajíčka a dva druhy cukru do penista. Následne pridáme dyňové pyré, smotanu, vanilku, škoricu, zázvor, klinčeky a soľ. Premiešame kým sa všetci ingrediencie neprepoja.

Cesto naplníme plnkou a vo vyhriatej rúre (180 stupňov) pečieme asi 45-55minút. Ak vám začnú hnednúť okraje, ale plnka ešte nie je hotová, prikryte ich hliníkovou fóliou až do dopečenia stredu.

Hotový koláč necháme vychladnúť a následne podávame.

 

Dobrú chuť.

Tekvicove latte

Domáce tekvicové spice latte

Tekvicová sezóna je v plnom prúde a my máme pre vás voňavý recept na bezlaktózové domáce tekvicové latte. Príprava trvá 5minút a určite vám spríjemní jesenné popoludnia. Lepšie ako v Starbuckse. 😉

 

Ingrediencie na 2porcie:

2 šálky kokosového mlieka

2 lyžice tekvicového pyré (pozrite predošlý recept)

1 až 3 polievkové lyžice cukru z kokosových kvetov

1 lyžička vanilkového extraktu

1/2 čajovej lyžičky korenia na tekvicový koláč (viď recept nižšie)

1/2 šálky horúcej kávy

Kokosová šľahačka

 

Postup:

V strednom hrnci zmiešame a prevaríme kokosové mlieko, tekvicové pyré a cukor. Zmes odstavíme z tepla pred zovretím, primiešame vanilku, korenie a horúcu kávu. Hotové teplé latte dozdobíme šľahačkou vyrobenou z kokosovej smotany a jemne posypeme tekvicovým korením.

 

Náš tip na domáce korenie na tekvicový koláč:

Zmiešajte: 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice + 2 čajové lyžičky mletého zázvoru + 1/2 čajovej lyžičky muškátového oriešku + štipka mletých klinčekov.

Grilovana tekvica

Grilovaná tekvica

Zabudnite na obyčajné zemiaky či ryžu…. nahraďte ich tekvicou. Táto skvelá potravina je skutočne univerzálna. Jedným z našich obľúbených receptov, je Grilovaná tekvica. Jej príprava vám zaberie 10min a vy máte hotovú buď celú rýchlu večeru alebo skvelú prílohu, ktorá určite oživí každé hlavné jedlo.

 

Suroviny na 4porcie:

1 tekvica

3 lyžičky olivového oleja

Podľa chuti himalájska soľ, čierne korenie

 

Postup:

Predhrejeme rúru na 200°C. Tekvicu vydlabeme, zbavíme semienok, oddelíme od kôry, nakrájame na 1 x 1 cm štvorce. Nakrájanú tekvicu vložíme do väčšej nádoby, polejeme olejom, osolíme, okoreníme.

Pečieme na pekáči, ktorý sme vystlali papierom na pečenie asi 25-30minút.

 

Hotovo. Dobrú chuť.

Tekvicove pyre

Domáce tekvicové pyré

Tekvicová sezóna sa začala a my si ju nevieme predstaviť bez skvelého tekvicového pyré – výborná príloha k mäsu či grilovanej zelenine.

Genialita pyré z tekvice je nielen v dvoch surovinách ale aj v jeho skladovaní. Môžete si ho urobiť vopred. V chladničke vám vydrží týždeň a v mrazničke aj niekoľko mesiacov. Recept je samozrejme úplne bezlepkový a bezlaktózový.

 

Suroviny:

1 malá tekvica

Himalájska soľ

 

Postup:

Tekvicu umyjeme, osušíme a prekrojíme na dve polovice. Po vydlabaní semienok, tekvicu položíme na panvicu s papierom na pečenie, posolíme a vložíme do rúry vyhriatej na 180st. Pečieme 45-60min, pokým je tekvica mäkká a oddeľuje sa od kôry. Následne tekvicu vyberieme, mäkké vnútro vydlabeme a spracuje v mixéri na jemné pyré.

Kokosovo-mandlovy jogurt

Kokosovo-mangový jogurt (bez laktózy)

Exotická vôňa manga a svieža sladkastá chuť kokosového mlieka. Z tohto spojenia môže vzniknúť len výborný dezert. A presne taký je náš obľúbený kokosovo-mangový jogurt, rýchly, chutný, zdravý a pri jeho jedení nie je možné nemyslieť na slnko a leto, ktoré si ešte aj tieto dni v plnej miere užívame.

 

Prísady na 4 porcie:

120g na kocky nakrájaného manga (môže byť kľudne aj mrazené)

½ šálky kokosového mlieka (120 ml)

½ šálky gréckeho jogurtu (145 g)

2 lyžice pravého karibského medu

 

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešame za pomoci vysokorýchlostného mixéra. Zmes vylejeme do širšej nádoby a vložíme minimálne na 2hodiny do mrazničky.

Nemôže to byť jednoduchšie. Dobrú chuť.

 

☝ Náš tip – jogurt pre ešte lepšiu chupolejte karamelovým toppingom Lyles

Bezlepkový banánový chlebík

Banánový chlebík (bezlepkový)

Úžasný, voňavý, chutný a rýchly. Presne taký je nasledujúci recept. Múka zo zelených banánov je typickou bezlepkovou múkou, vhodnou na pečenie. Vyskúšajte z nej vyrobený banánový chlebík. Určite neoľutujete. 🙂

 

Ingrediencie

3-4 banány

1 lyžička vanilkovej esencie

3 lyžičky jablkovej šťavy

2 lyžičky kokosového oleja

3 vajíčka

4 bielka

3/4 hrnčeka múky zo zelených banánov

2 lyžičky prášku na pečenie

1 lyžička škorice

1/4 lyžičky Himalájskej ružovej soli

za hrsť nadrobno posekaných ďatlí

 

Postup

Rúru predhrejeme na 160st. Vystelieme formu na pečenie chleba, papierom na pečenie. V mixéri spojíme a premiešame 3banány, vanilku,jablkovú šťavu, olej, vajíčka, bielka.

Zvlášť v miske premiešame spolu múku, prášok na pečenie, škoricu, soľ. Potom čo sú obe zmesi zvlášť zmiešané, spojíme ich a ešte poriadne spolu premiešame a pridáme nakrájané mandle.

Pripravenú zmes vylejeme do formy. Navrch poukladáme podľa fantázie banány. Pečieme približne 45min.

Dobrú chuť.

Himalajska sol

Himalájska soľ – malý zázrak prírody so silnými účinkami pre ľudské telo

Himalájska soľ sa v posledných rokoch stala veľmi populárnou a pomaly už nie je domácnosť, v ktorej by ste ju dnes nenašli.

Soľ sa vo všeobecnosti používa po stáročia okrem kulinárstva aj v zdravotnej starostlivosti. Taktiež sa našli dôkazy, že pôvodní obyvatelia Himalájií soľ používali ako konzervačné činidlo na ochranu jedla, ktoré by sa im inak skazilo. Himalájska soľ sa ťaží prevažne v solných baniach Khewra v Pakistane, o ktorých sa hovorí, že boli objavom koňa Alexandra Veľkého. Jej pôvod siaha niekoľko miliónov rokov dozadu a patrí žiaľ medzi neobnoviteľné prírodné bohatstvá našej zeme. Soľné ložiská sa nachádzajú hlboko pod zemským povrchom a sú bezpečne chránené pred akýmikoľvek nepriaznivými vplyvmi a znečistením. Aj práve vďaka tomuto faktu, je himalájska soľ považovaná za najčistejšiu a najvzácnejšiu zo solí.

Originálna Himalájska soľ:

  • Stabilizuje nepravidelný srdcový rytmus
  • Reguluje krvný tlak, v spojení s dodržiavaním pitného režimu
  • Extrahuje nadmernú kyslosť z buniek vášho tela, najmä z mozgových buniek
  • Vyrovnáva hladinu cukru v krvi
  • Generuje hodroelektrickú energiu v bunkách vášho tela
  • Zvyšuje vodivosť v nervových bunkách pre komunikáciu a spracovanie informácií
  • Zvyšuje absorpciu živín cez črevný trakt
  • Čistí sliznicu a lepkavý hlien v pľúcach, a to najmä pri astme a cystickej fibróze
  • Zlepšuje prekrvenie dutín
  • Zásobuje vaše telo silnými prírodnými antihistaminikami
  • Reguluje spánok: Jedná sa o prírodné hypnotikum
  • Eliminuje pretrvávajúci suchý kašeľ
  • Zabraňuje dne a dnovej artritíde
  • Pomáha udržiavať sexualitu a libido
  • Zabraňuje kŕčovým žilám a žilkám
  • Zásobuje telo všetkými základnými minerálmi a potrebnými stopovými prvkami
  • Pomáha zbaviť obličky nadmernej kyslosti moču
  • Pomáha udržiavať svalový tonus a pevnosť
  • Zastavuje nadbytočnú produkciu slín
  • Posilňuje štruktúru kostí. Osteoporóza, v mnohých ohľadoch, je výsledkom nedostatku soli a vody v tele
  • Zabraňuje svalovým kŕčom

Čo iné môžete s Himalájskou soľou liečiť :

OČI – 1 % roztok – do jedného – dvoch rokov dokážete znížiť a možno celkom odstrániť dioptrie. Štamprlík na oko – otočiť smerom nahor a gúľať priamo otvorenými očami v roztoku. Každý deň napríklad pri televízore a pod.

ZUBY – 26 % roztok zubný kameň odstránite vo veľmi krátkej dobe – maximálne za 1 mesiac úplne: vezmite si malý štamprlík – najmenší aký máte v domácnosti. Nalejte do neho z vášho roztoku len celkom malé množstvo – tak aby ste boli v stave v tomto štamprlíku namočiť zubnú kefku.

ASTMA – ALERGIE – všetky problémy spojené s dýchacími cestami, dokážete urobiť zázraky.

DETOXIKÁCIA TELA – kúpeľom min 1 % roztok – v priebehu 20 minút viditeľné výsledky. Kúpeľ musí trvať min 40- 60 minút a musí byť dodržaná stála teplota vody v min 37 stupňov, ináč soľ neprenikne cez otvory v koži do tela. To znamená, že ako sa voda bude ochladzovať, bude treba pripúšťať ďalšiu horúcu vodu a vyrovnávať teplotu. A teda je potrebné teplotu kontrolovať teplomerom. Soľ na celú vaňu smie byť pre mnohých dosť drahá. Tak si jednoducho urobte kúpeľ len do lavóra a poseďte si pri ňom – nohy pekne ponoriť a čakať. Budete šokovaný podivuhodnou masnotou, ktorá sa vám cez póry v chodidlách dostane von.

ZRÝCHLENÉ HOJENIE – čerstvé rany do 3,5 % roztoku, ináč do 10 % roztok týka sa aj jaziev, zápalov, bolestí kĺbov, prechladnutia, nádchy, chrípky .

UŠI– 1% roztok , alebo ako prírodná náhrada za ušné kvapky. Namočiť tyčinku, alebo vatu do roztoku a bežne ako aj s inými prostriedkami vymývať.

ZÁPACH Z PODPAZUŠIA – do 10 % roztok , ak máte problémy s nadmerným potením, dokážete ho odstrániť. Ale zase to je len ako kozmetika. Riešte problém zo stravou a zmizne problém zo zápachom.

POKOŽKA TVÁRE – 1% roztok denno denným umývaním vyhladíte vrásky, odstránite akné a iné problémy na tvári. Umyť tvár a vodu neutierať, ale nechať soľ zaschnúť na pokožke.

EKZÉMY – psoriasis a iné napr na rukách, nohách, tele – začať 3% roztokom a stupňovať až na 8–10%. Užívanie : do roztoku namočiť handru a touto obaliť príslušnú plochu napríklad ruku, alebo nohu. Ak obalenie nie je možné, tak prikladať handru na postihnuté miesto.

 

Celú našu ponuku himalájskej soli nájdete TU.

 

Farebný jarný šalát

Rýchly a zdravý šalát s reďkovkou a hlávkovým šalátom. Pre unikátnu chuť, nezabudnite pridať čučoriedkový alebo malinový ocot.

Čo budeme potrebovať

  • 1/4 šálky bieleho jogurtu
  • 1/4 šálky kyslej smotany
  • 1 lyžica čučoriedkového alebo malinového octu
  • 1 lyžička mletej šalotky
  • 1/4 lyžičky Worcesterovej omáčky
  • 1 balenie modrého syra
  • 2 mrkvy
  • 15ks červených reďkoviek
  • 1 hlávkový šalát
  • na dochutenie himalájska soľ, čierne korenie

Je to jednoduché… 

Vo veľkej šalátovej mise zmiešame jogurt, smotanu, ocot, šalotku, worcester, himalájsku soľ, korenie a 1/4 šálky vody. 

Postupne pridáme nakrájané reďkovky, mrkvu nastrúhanú na plátky, natrhaný šalát, nadrobený syr. 

Dobre pomiešame a podávame. 

Dobrú chuť!Prípadne podľa chuti si môžeme pripraviť dressing a servírovať bokom.

Tapiokové placky

Tapiokový škrob ma vynikajúce pekárske vlastnosti a neutrálnu chuť. Vyskúšali ste z neho vyrobiť tapiokové placky?

Túto (pre nás nezvyčajnú) surovinu používali už starí Mayovia na svoje zasýtenie. Tapioka je chuťovo takmer neutrálny škrob, ktorý sa získava zo spracovaného a vysušeného koreňa manioku jedlého, známeho tiež pod názvom yuca. Pre lepšiu predstavivosť môžeme prirovnať maniok k zemiakom.

Tapioka je zdravým a bohatým zdrojom uhľohydrátov, ktorých obsahuje asi 88%, s nízkym obsahom bielkovín (cca 0,2%) a takmer bez tukov (cca 0,02%). Mineralizuje telo dodávaním vápnika pre zdravie kostí i zubov, fosforu pre zdravú stavbu kostí, draslíka ako prvku v prevencii vysokého krvného tlaku, horčíka pre výbornú funkciu svalového a nervového systému a železa, ktorého dôležitou úlohou je okrem iného prenos kyslíka v tele. Z vitamínov sa v tapioke vyskytuje kyselina listová a niektoré ďalšie vitamíny skupiny B. Keďže patrí, podobne ako zemiaky, medzi prirodzene bezlepkové potraviny, je ideálnou súčasťou bezlepkovej diéty. Aj pre ľudí, ktorí netrpia celiakiou, je tapioka prínosná pre svoj pozitívny vplyv pri úľave od tráviacich ťažkostí. Z hľadiska energetického obsahu je tapioka pomerne kalorická (100 g dodá energiu asi 300 kalórií), avšak dokáže rýchlo a na dlhšiu dobu zasýtiť.

Najbežnejším spôsobom prípravy je puding alebo kaša. Ak ho chcete použiť na zahustenie, rozmiešajte ho najskôr v troške studenej vody. Tapiokový škrob má vynikajúce pekárske vlastnosti a neutrálnu chuť. Plnohodnotne nahradí bežnú pšeničnú múku. Pečivo z neho je veľmi jemné, vláčne, mene sa drobí a vydrží dlhšie ako bežné pečivo.

Dnes sme sa preto rozhodli, že vám prinesieme jednoduchý recept na tapiokové placky.

Suroviny

 

Postup

V stredne veľkej mise premiešajte tapioku s troškou soli a postupne pridávajte vodu. Zmes premiešavajte pokým vám vznikne jednoliate cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Rozohrejte panvicu s nepriľnavým povrchom, vložte asi 1/8 cesta, rozotrite ho na panvici (cca 20cm priemer) a pečte z oboch strán ako klasické placky.

V plnení placiek sa medze nekladú. Tapiokové placky majú jemnú málo výraznú chuť, preto výborne chutia na sladko aj na slano. Vyskúšajte napríklad sladkú variantu s banánmi a kokosovými čipsami, alebo placky plnené s guava marmeládou. Na slano chutia výborne s kuracím curry a rukolovým šalátom.

Napíšte nám vašu obľúbenú variantu tapioka placiek. 🙂