Maková múka Zoom

Maková múka

balenie: 500g

Viac detailov

9 ks na sklade

2,55 €

Popis produktu

Kto nechce alebo nemôže konzumovať klasickú obilnú múku, pre toho je výbornou možnosťou ju nahradiť práve makovou múkou. Maková múka, rovnako ako ostatné múky zo semien, je veľmi dobrou voľbou ako nahradiť biele múky, nakoľko je použiteľná na mnoho spôsobov.

Aj maková múka, podobne ako iné múky zo semien, sa vyrába zomletím za studena vylisovaných semien maku. Nie je to to isté ako klasický mletý mak! V porovnaní s mletým makom má múka asi o 30% vyššie nutričné hodnoty. Obsah vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálnych látok je podstatne vyšší a zároveň v porovnaní s pšeničnou múkou má podstatne nižší obsah uhľohydrátov, čiže nemej energetickej hodnoty. Vyšší obsah nutričných hodnôt sa dosiahne vylisovaním oleja zo semien, čoho dôsledkom je nižší obsah omega-6 mastných kyselín. Tým pádom sa výborne hodí aj na pečenie. Je dôležité vedieť, že omega-6 kyseliny, na rozdiel od omega-3 mastných kyselín, počas tepelnej úpravy sa menia na látky ktoré môžu vyvolať zápal alebo alergiu. Preto treba dávať pozor, aby pri tepelnej úprave bol podiel omega-6 mastných kyselín v surovinách čo najnižší. Na tepelnú prípravu sú preto vhodnejšie suroviny s obsahom omega-3 mastných kyselín.

Keďže maková múka má vysoký obsah bielkovín je vhodná aj pre vegetariánov vegánov. Taktiež obsahuje veľa vlákniny, ktoré napomáha tráveniu a má pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi.

Vďaka vysokému obsahu železa je odporúčaná mladým mamičkám a deťom. Je veľmi dôležité telu pomôcť nahradiť nedostatok železa v dôsledku zápalových chorôb. Dôsledkom nedostatku železa môžu byť rôzne príznaky ako únava alebo vypadávanie vlasov. A navyše trvá veľmi dlho kým organizmus doplní jeho nedostatok. Za pomoci vitamínu C a kyseliny listovej trvá až 3 mesiace, kým sa hladiny železa v tele dostane na optimálnu úroveň. Preto je veľmi dôležité aby sme vhodnou stravou tomuto predišli.

Aj obsah draslíka a horčíka je vysoký. Ich spoločným príjmom znížiť ich nedostatkom spôsobenú podráždenosť, poruchy spánku a sústredenia sa. Popritom sú dôležité pre správne fungovanie svalstva. Ak zanedbávame dostatočný príjem týchto látok, môže dochádzať k svalovým kŕčom a bolestiam.

Makovou múkou môžeme bielu múky nahradiť všade tam, kde sa hodí typická chuť maku. Môžeme ňou aj zahusťovať, keďže dokáže absorbovať veľké množstvo tekutín a tukov. Môžeme z nej pripraviť muffiny, rôzne zákusky, kaše, šišky. Pridaním citrónovej kôry a brezového cukru môžeme z makovej múky pripraviť aj veľmi chutnú plnku. Pridaním iných múk môžeme z makovej múky upiecť aj chlieb. Ak by sme použili čisto len makovú múku ako náhradu za inú, je potrebné do cesta pridať o jedno vajíčko naviac ako v pôvodnom recepte.

V kombinácii s inými múkami môžeme pripraviť veľmi chutné, zdravšie nízko kalorické jedlá, ktoré sú vhodné aj ako súčasť paleo filozofie, rôznych redukčných programov, alebo len tak na spestrenie a obohatenie nášho každodenného jedálnička .

Recenzie

Napísať recenziu

Maková múka

Maková múka

balenie: 500g

Napísať recenziu